13 Aralık 2008 Cumartesi

her yeni ebeveynin bilmesi gereken 10 şey...

1-çocuğunuzu severek şımartamazsınız: birçok yeni anne ve baba bebeklerin her ağladıklarında kucağa alınmasıyla şımaracağını duymuştur. ama merak etmeyin çocuklar sevgiyle asla şımarmaz. konuyla ilgili güzel bir makale: acaba çocuğumu şımartıyor muyum?

2-çocuğunuzun ağlamasına duyarlı olmanız gerekir: bebeğinizin ciğerlerini açmaya ihtiyacı yoktur. ihtiyacı olan tek şey, ağlamasının tek iletişim yolu olduğunu ailesinin bilmesidir. bebeğin ağlaması, en temel ihtiyaçlarını, açlığını ya da yorgun olduğunu dile getirme biçiminin en son safhasıdır; esasında en ideali bebeğinizin işaretlerini okuyabilmenizdir; bebeğinizi saatle besleyip, uyutmanıza gerek yoktur, ne zaman aç, ne zaman uykusu var, iyice gözlemleyip geç kalmadan ihtiyaçlarını karşılamanız en iyisidir. bkz. makale: aşırı ağlama bebekler için tehlikeli olabilir.

3-disiplin öğretmek demektir: yeni ebeveynler çocuklarına bir disiplin verme kaygısına düşebilirler. disiplin dendiğinde de çoğu zaman "ödül" ve "ceza" anlaşılmaktadır. oysa disiplin kelimesi öğretmek anlamındadır. anne ve babalar çocuklarına rehberlik etmeli ve öğretmelidir.

4- dünya sağlık örgütü bebeklerin en az 2 yaşına kadar emzirilmesini öneriyor.

5- katı gıdalar 6 aydan önce önerilmez ilk 6 ay yalnızca anne sütü, sonrasında yavaş yavaş katı gıdalara geçilirse iyi olur. bkz. neden katı gıdaları ertelemek gerekir?


6- doktorunuz ebeveynlik uzmanı değildir; genellikle de emzirme uzmanı hiç değildir: doktorunuzun söylediği şeyleri mutlaka siz de araştırın ve öncelikle kendinizi dinleyin.

7-bebeğinizle güvenli bir şekilde birlikte uyuyabilirsiniz: bkz. bebeğinizle birlikte uyumak.

8-obezite gitgide önemli bir sorun haline dönüşüyor.

9- çocukların doğa ile daha çok temas halinde olmaya ihtiyacı var: günümüzde çocuklar daha fazla televizyon ya da bilgisayar başında zaman geçiriyor.

10- çocukları güvenlikleri için arabada mümkün olduğu kadar uzun zaman arkaya bakar şekilde oturtmakta fayda var: neden arkaya bakar tarz güvenli?

phdinparenting blogundan kısaltılarak çevrilmiştir; verilen linkler ingilizcedir.

Hiç yorum yok: